Test Esbit termosky na jídlo

Na jaře mi přišla k testování termoska Esbit. Bylo to bezprostředně poté, co nám umřela Manka, takže krabice skončila ve skříni a tam čekala na správný okamžik. Dlouho se nic nedělo, ale po několikanásobném použití jsem tu konečně s recenzí. Tak akorát před Vánocemi 🙂 Pokud nevíte, čím obdarovat svou milou outdoorovou polovičku nebo parťáka, možná tu získáte inspiraci.

Když jsem dostala možnost vybrat si ze sortimentu outdoorshopu Affekt, hledala jsem něco, co v naší domácnosti zatím chybělo. Klasických termosek máme několik, ale pravidelně nám nějaká začne téct, ztratíme víčko, nebo už ji nejsme schopni zbavit zápachu.

Na termosce Esbit mě proto zaujalo široké hrdlo, úplně jednoduchý systém otevírání a barevná kombinace. 🙂 Zvolila jsem objem jeden litr, neboť většinou cestujeme dva.

Obsah balení

Jídelní termoska Esbit se skládá ze tří částí: těla termosky, uzávěru a víčka. Na výšku má 200 mm a průměr dna je 108 mm.

Tělo je opatřeno velkým otvorem, takže se termoska pohodlně plní (např. naběračkou), ale i vymývá. V případě potřeby se lze najíst i přímo z ní.

Uzávěr je poměrně jednoduchý. Jediným prvkem navíc je tlačítko ventilu pro upuštění přebytečné páry. Snižuje se tak riziko opatření při manipulaci.

Víčko je dostatečně veliké pro použití i jako miska na polévku a dobře se drží. U některých druhé Esbit termosek jsou součástí balení rovnou dvě víčka, která do sebe zapadnou. V tomto modelu však víčko je jen jedno.

Kombinace černé barvy a oranžových detailů mě baví a ani po delším používání jsem nezaznamenala v povrchovém laku nějaké škrábance. Ten je trochu hrubší, takže se termoska dobře drží i v rukavicích (neklouže).

Čím naplnit Esbit?

Vyzkoušeli jsme čaj, polévku i nanuky. 🙂 Tekuté náplně vydrží bez problémů opravdu řadu hodin, tam jsem ani nečekala nic jiného, ale nanuky nás hodně překvapily.

V letošních vedrech jsem termosku nechala lehce otevřenou nachladit v mrazáku a pak jí naplnila čtyřmi Míši. Po šestihodinové cestě do Rakouska jsem je po večeři vytáhla a báječně jsme si pochutnali! Nebyly 100% pevné, trochu povolily, ale jinak byly ve skvělém stavu připravené k bezproblémové konzumaci. A jak nám přišly k chuti! 🙂

Nachlazení, nebo nahřátí termosky před použitím se mi osvědčilo již dávno. Pokud je ta možnost, naliju dovnitř trochu vroucí vody a nechám termosku pár minut zavřenou, aby do sebe absorbovala teplo. Po vylití horké vody teprve nalévám požadovanou náplň.

Co se týče výdrže termosky, asi bych to zjednodušila tak, že čím tekutější strava a plnější termoska, tím vyšší účinek. Výrobce udává teplotu vody 75°C po šesti hodinách, 60°C po dvanácti a 45°C po dvaceti čtyřech (při vstupní teplotě 98°C a teplotě prostředí 20°C). Za nás bych to shrnula takto: čaj vydržel horký až teplý po dobu 6-10 hod (dle okolní teploty), polévku jsme konzumovali většinou do 8 hodin a nanuky vydržely 6 hodin.

Radši bych teď byla na horách, ale místo toho si dělám čajíčky do termosky a snažím se získat zpět hlas. 🙁
Závěr

Termoska Esbit se nám osvědčila. Udrží obsah dlouho horký, dobře se s ní manipuluje a dobře vypadá. 🙂 Příště bych asi volila trochu menší velikost vhodnější i pro kratší akce a menší zavazadla. Jinak jsme s ní naprosto spokojeni. Objednat si ji můžete např. zde. Kromě této termosky se mi tam hodně líbí ještě termohrnek hrnek na kávu, ale to budu muset nechat na Ježíškovi. 🙂

Vaříte si na cesty? A jaký způsob transportu jídla se vám osvědčil?

Ocením vaše komentáře a postřehy!