2.5 Večer plný vůní

Chceme jen na chvilku pozdravit Mustafu, ale díky marocké pohostinnosti zůstáváme až do nočních hodin. Bude se totiž podávat tajine (tažine), tradiční marocký pokrm. Minule jsem ho tu zkusila na Floridě a bylo to tragické, tak jsem zvědavá, jak dopadne domácí verze.
Sedíme v předsíňce rekonstruovaného přízemního apartmánu, který si tu koupili švédští důchodci a Mustafa jim ho spolu se svými bratry a přáteli pomáhá upravit. Zábava jede v několika jazycích: anglicky, berbersky, česky a švédsky. Berbeři se trošku předvádějí, ale mimo historky o místním podsvětí jsou velmi pozorní hostitelé. Heslo večera: Ladies first! Neustále nám dolévají marocký čaj, jehož chuti se naše verze nikdy ani nepřiblíží, nabízejí pivo, i když mají jen jediné, prostě by se najednou rozdali. Je to takový rozdíl oproti tomu, když se nás snaží všude jinde natáhnout! Nejkouzelnější je, jak celý večer Mustafa nápadně i nenápadně diriguje ostatní, aby nám to co nejvíc zpříjemnili. Polštáře na sezení musíme mít my a v hojném počtu, oni ať si poradí, jak chtějí. Během povídání pečlivě připravují vodní dýmku a nezapomínají zdůraznit, že kvůli nám do ní nedali hašiš, ale jen obyčejný tabák. Kdyby se tak, jako vodní dýmce, věnovali uklízení odpadků, dalo by se tu jíst z podlahy. Protože Maročané ale raději kouří poctivou dýmku, nevadí jím u toho sedět v odpadcích.
 
Švédská dvojice vypráví o cestování a životě doma, kde si z důchodu nemocničního řidiče můžete koupit apartmán v Maroku. Večer příjemně plyne a opodál se připravuje dobrůtka. Tajine je název pro jídlo připravované ve speciální keramické nádobě, která se postaví na rozpálené uhlíky. Dovnitř můžete dát v podstatě cokoliv, základem je ale jejich tajná kombinace koření, které se tu prodává ve velkém. V našem tajine se nejprve na olivovém oleji připraví cibule, do které se naskládají kousky kuřecího masa. Po 20 minutách se může naskládat zelenina – brambory, rajčata, olivy, k tomu plátky citronů a je to. Stačí nechat další hodinku pěkně dusit a máme parádní večeři. 
 

Pro nás, bílé tváře, jsou tu vidličky, Berbeři tajine zásadně jedí jen rukama a chlebem, který si namáčejí ve šťávě. Ať tak nebo tak, je to opravdová pochoutka. A navíc žádné nádobí! Teď jen vymyslet, jak by se dal tajine připravovat doma.

Ocením vaše komentáře a postřehy!